Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/clients/client90/web3083/web/lap_sablon6.php on line 17
caprimouse egér tenyészete - caprimouse - sokoldal.hu

caprimouse egér tenyészete

Blog tenyészetről Adás/vétel Fórum
Néhány közeli egérfajtáról

Tartalom:


Általában az egerekről

Magokat, zöld hajtásokat, gyümölcsöket, néha egy-két rovart fogyasztanak. Gumos zápfogaik vannak. .A metszőfogak folyamatosan nőnek, ezért állandóan rágniuk kell. A fogak belső fele jobban kopik, mert csak a külső részét védi zománc. Így azok rendkívül élesek.A fiatal egyedek színe mindig sötétebbek és szürkésebbek, mint a felnőtt egyedeké. Téli álmot nem alszanak, az ősszel feltöltött raktáraikból élnek. Télen a hó alatt taposott ösvényeiken közlekednek. Minden zajra felfigyelnek. Mellső lábaikon 4 ujj, a hátsó lábaikon pedig 5 ujj található. Ujjaikon apró körmök találhatók, melyekkel jól meg tudnak kapaszkodni.
Az egerek színvakok mert nincs csap alakú receptor (ezek a sejtek felelősek a színlátásért) a retinájukban . Az egerek szemében csak pálcika alakú receptorok vannak, tehát egyszínűnek látják a világot. Éjszaka viszont jobban látnak mint mi (Fruzsi, köszönet az információért ).

Ellenségeik: baglyok, szőrmés ragadozók (menyét, róka, nyest), macskák, kígyók, ölyvek
Genetikailag félnek a kígyóktól és a macskáktól. A pók nem szerepel a genetikai memóriában.

 

I. Mezei egér:

Kisebb termetű. Rövidebb a füle. Háta vörhenyesbarna, közepén fekete sáv húzódik. Hasa fehér, 8 emlője van, farka testénél rövidebb.

II. Pirókegér (Apodemus agrarius)

Legkönnyebben felismerhető. 10 cm-es a testhossza. Gazos élőhelyeken találhatóak meg. A mogyoróbarna, vörösesbarna egeret könnyen felismerhetjük a hátán húzódó sötét csíkjáról. Hasa fehér. Tömege: 16-25 g.

III. Kislábú erdei egér

Nevének megfelelően kicsiny lábon él. Hátsó lábainak talpmérete: 17-20 mm. A legkisebb erdei egér. Fakóbb színű, szürkésebb. Csak Kelet-Európában honos. Gyomos, nyílt terülteteken, szántókon fordulnak elő.

IV. Közönséges erdei egér (Apodemus sylvaticus)

Nagyobb testű, talpa 20-24 mm. Nagy szemmel és füllel rendelkezik. Hófehér mellén, a mellső lábak között kis sárga folt van. Hátának sötét sárgásbarna és hasának fehér színe éles vonallal határolódik el. Erdőkben, erdőszéleken található meg.

V. Sárganyakú erdei egér (Apodemus flavicollis)

Élénkebb színezetű. Mellén a barna folt kétoldalra egy sárga vagy narancssárga, sávban folytatódik. 23 mm-en felüli talpméretének köszönhetően hatalmasakat tud ugrani (akár egy méternél is nagyobbat). Erdőkben, erdőszéleken él. Jól mászik fára.

VI. Törpeegér (Micromys minutus)

Nedves élőhelyek, gyomtársulások lakója. A legkisebb egér. Hátuk vörösesbarna, hastájuk fehér. Testéhez képest rövid a füle. Testük mindössze 6-7 cm hosszú és 5-10 g közötti a tömege. Kapaszkodófarka van. A törpeegér építőmuvész, apró, öklömnyi fészket készít. A földtol vagy víztükörtol 80-100 cm magasságra építkezik. A tömör fészke két részbol áll. A külso burok a környéken lévo zöld növényekbol, vékonyra hasogatott, sokszor élo levelekbol készül. A belso rész finomra rágott, száraz és sokszor távolról behordott, növényi anyagokból áll. A fészek úgy van elkészítve, hogy egy esetleges támadás esetén minden irányba menekülni tudjanak. Másik védekezési technikája, hogy a környéken surün összeszövi a növényzetet, így nehéz rátalálni a fészekre. A közeledo hozzáér ehhez akkor maga a fészek is megrezzen. Minden új szaporulathoz új fészek készül. A törpeegerek kíválóan kúsznak, úsznak, futnak és másznak. Imádja a meleget: gyakran napozik. Akár egy dióhéjban is elfér. Viszonylag nagy akváriumot igényelnek: 60-80 cm magas és állatonként 1/4 m2-es alapterület. Sajnos kevés ideig él: 6-8 hónap, de kedvezo tartás mellett 4-5 éves kort is megélhetnek.

VII. Güzüegér (Mus spicilegus)

Szürke színű, a melle hófehér. Farka szinte teljesen csupasz, kissé rövidebb a testhosszánál. Szántóföldeken található meg. Óriási domb alakú várat épít. A "güzühordás" 1-1,5 méter széles és 40-50 cm magas földkupacban gyomnövényeket, terméseket halmoznak fel. Csoportosan élnek. A hordás alatt, a talajszinttől 30-40 cm-re van a fészke. A güzü egér hasának világosabb színe azonban élesen elválik a hát sötétebb színétől, farka is valamivel rövidebb és a szeme is kisebb.

VIII. Háziegér (Mus musculus domesticus)

Szürke színû, háta sötétebb szürkéből fokozatosan a has felé világosodik.A fehér egér egy tenyésztett változat. Albínó. Ezért sokkal érzékeneyebbek külsõ behatásokra. Farka szinte teljesen csupasz, kissé rövidebb a testhosszánál. 180 gyûrû található rajta. Falusi házak, istállók, raktárok lakója. Szinte mindent megeszik (magvaktól a konyhai hulladékig). Többnyire összerágott újságpapírból, szövetekből készít fészket. Jellegzetes egérszaga van. Testhosszuk: 75-110 mm. Testsúlyuk eléri a 28 g-ot. Színezetük eltérő:
Ny- Európa: vadabbak barnábbak, a városi egerek szürkék és ritkán világos a hasuk.
K-Európa: mind a vad, mind a városi hasa világos.

Vemhességi ido 18-24 nap. 9-15 fiat kölykezhet. 18 napos korukra elválasztódnak, és hat héttel késobb ivarérettek. Évente akár tízszer is fialhat.
Életkoruk változó 1-4 év, de a maximális életkort 7 évben jelölik meg.

IX. Japán táncolóegér (Mus musculus domesticus)

Bármely pillanatban elkezdenek táncolni, azaz körbe-körbe forogni. Ha kifáradnak, lepihennek, majd késõb folytatják. A kifejlett egyed testhossza 8-9, farka 7-8 cm. Többféle színváltozatuk van. A vemhességi idõ 18-24 nap. Általában 4-6 utódot hoznak világra. Lényeges, hogy házi egerekkel nem tarthatók együtt, mert hamar összekapnak. A jól tartott egyed 2-2,5 évig is elélhet. (köszönet a képekért Virágnak)

X. Sokcsecsű egér (Praomys Mastomys natalensis)

Ez az egérfajta keresztezéssel jött létre. Egy kényes egérfajtát kereszteztek háziegerekkel. Ezáltal sokkal szívósabbak lettek. Emlõi száma után kapta nevét. Sokféle színváltozatban és mintában kapható. Testük nagyobb mint a háziegereké - nagyjából 2-szerese. A háziegerekkel együtt tartható, nem bántják egymást, de összerakáskor figyelni kell rájuk. Pár óra alatt kiderül, hogy a késõbbiekben számíthatunk-e balhékra. Nagyon fontos, hogy soha se emeljük a farkánál fogva, mert leszakad. A farka nem bírja el a testét.

XI. Egyiptomi ugróegér (Jaculus j. jaculus)

A kifejlett állat 10-11 cm hosszú, melyehez 20-25 cm-es farok járul. Hasuk fehér, a többi világos zsemleszínű. Szájuk mellett 8-10 cm-es bajuszszőrök találhatók. Mozgás, ugrás közben ezeket a talaj felé mozgatják. Így tájékozódnak. Testükhöz képest fejük és szemük nagy. Mellső végtagjaik gyengék is kicsik, de a hátsók pont ellentétetük. Szaporodásukról nincs informácio. Az utódok föld alatti üregeikben jönnek világra. Eredeti lakhelyükön füveket, magvakat, néha gyümölcsöt, pici rovarokat esznek. Terráriumi tartáskor gyümölcsöket, zöldségeket, teljes értékű tápoka adjunk nekik. Hetente gondoskodjunk lisztkukacról. Friss vízről mindig gondoskodjunk. 2-3 ugróegérnek körülbelül 1 négyzetméteres alapterületű terrárium kell. A magasság legalább 60 cm legyen. A terrárium aljára 15-20 cm vastagságban szórjunk homokot. Ebbe fogják elkészíteni oduikat. Nappal ne essünk kétségbe, ha azt látjuk, hogy betömték a járatokat. Ez természetes. Faágakkal, kövekkel kisebb dekorépítményekkel díszíthetjük a terráriumot. Napközben ne zargassuk őket.

XII. Egyiptomi tüskés egér (Acomys cahirius)

Testük 9-13 cm, melyhez ugyanekkora farok tartozik. Szőrük világosbarna, hasuk fehér. Hátuk oldalán nemesszőrök vannak, és ezekből tüskeszőrők állnak ki. Ezek a védekezésül szolgálnak. 19-21 napig vemhesek a nőstények. Általában 3-6 utód születik. 3 egér számára fél négyzetméter alapterületű terrárium szükséges. Teljes értékű tápokkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel, túróval és lisztkukaccal tápláljuk. A hidegre és a huzatra nagyon érzékenyek.

XIII. Mongol futóegér (Meriones unguiculatus)

A kifejlett állat testhossza akár 15 cm is lehet. Farka 13-15 cm hosszú. Szőrük zsemleszínű, hasuk fehér. Egész nap mutatkozik. 2-3 órás fentlét után 3-4 óra alvás következik. Teljes értékű tápokat, zöldségeket, gyümölcsöket adjunk nekik. A nőstény 21 napig vemhes. Egyszerre 3-8 utódot hoznak világra. 3 hétig szopnak. Az újszülötteket szigorúan tilos zaklatni. Ha gyakori a zaklatás, az anyjuk fölfalja őket. Amíg a picik fel nem nőnek, és el nem hagyják az otthont, addig nem takarítsuk a terráriumot. Nagy helyre van szükségük 2-3 egyed tartásakor minimum 80x40 cm-es terrárium szükséges. A magasság 50-60 cm. Azért kell ekkora, meg rohanni, és ugrálni szoktak. Lehetőleg minden nap foglalkozzunk velük, így megszokják a szagunkat. Legalább 2 egeret kell együtt tartani, mert a magányos egér, könnyen vaddá válhat. 3-4 évig élnek el, de volt példa a 7-8 évre is.
A mongol futóegereknek rendkívül sok színváltozatuk van. Magyarországon kapható egyszínű változatok: piros szemű fehér szőrű, rubinszemű fehér szőrű, lila színű, galamb színű, argenten arany. Nem egyszínű változatok: aguti, róka, schimmelek. A barna, fekete, fehér, ezüst, homok színű egerek foltos változatban is megtalálhatóak. Egyszerre maximum három színük van, ezeket trikoloroknak hívjuk. (köszönet Robnak az infóért)

XIV. Csupasztalpú egér (Tatera indica)

A kifejlett állat teste 10-13, farkuk 13-15 cm. Zsemle színű szörűk nagyon puha. Nagy gondot fordítanak a maguk és mások tisztítására. Hátsó végtagjaik erősebbek. Nagyon gyorsan képesek mozogni, ugrani. 6-8 hetes korukra válnak ivaréretté. A nőstények 19-21 napig vemhesek. 4-8 utód jön egyszerre a világra. Ők 3-4 héten keresztül szopnak. Teljes értékű tápokat, zöldségeket, gyümölcsöket, és időnként lisztkukacot adjunk nekik enni. 2-3 egyed számára legalább fél négyzetméteres alapterületű terrárium szükséges, 50-80 cm magassággal. A terrárium aljára homokot és szénát rakjunk. Ne feledjük, hogy őket soha sem lehet teljesen megszelidíteni. Még ha nagyon kedvesek és aranyosak, akkor is kiszámíthatatlanok. Bármikor kiugorhatnak a kezünkből.

XV. Csíkos fűegér (Lemnicomys barbarus)

A kifejlett állat 10 cm, farka 10-13 cm. Szőrük világosbarna, sőtét csíkokkal. 2-3 állatnak 60x30 cm-es alapterületű 30-40 cm magas terrárium megfelel. Inkább szénával vonjuk be a terrárium alját. Teljes értékű tápokat, zöldségeke, gyümölcsöket, fehérhalat adjunk nekik. Általában akkor jönnek elő, mikor megérzik a friss zöldség, gyümölcs illatát. Nappal és este ugyanúgy fent vannak. Sajnos a csíkos fűegér csak fél-egy évig él. Egy év már elég sok időnek számít.www.caprimouse.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!
Melyik a kedveltebb egérfajunk. -IX. Japán táncolóegér (Mus musculus domesticus): vagy -VI. Törpeegér (Micromys minutus):